Többször írtam már itt a blogon arról, hogy milyen hasznos több szempontból is, ha a konyhába visszük a nyelvátadást. Olyan közeg ez, ami mással nem igazán pótolható. A sütés-főzés az összes érzékszervünkre hat, és nagyon sokat tanulhatnak a gyerekek abból, ha a konyhában tevékenykedhetnek (nem csak a nyelvet gyakorolhatják, hanem méricskélhetnek, tapasztalatot szerezhetnek a különböző alapanyagokról stb.).
Néhány nappal ezelőtt elkészítettük a világ legegyszerűbb sütijét, ami – nem meglepően – angol eredetű. De hogy kerül a képbe a történelem? Azt is mindjárt elmesélem.
A világ legegyszerűbb sütije
Semmi más nem kell hozzá, csak gyümölcs, egy kis fahéj, cukor (vagy egyéb édesítő), liszt és vaj.
A gyümölcsöt felvágjuk (mi ősz lévén almát, szilvát, körtét használtunk és egy kis erdei gyümölcs mix-szel bolondítottuk meg, de egyféle gyümölcsből is készülhet), feldaraboljuk, kimagozzuk, ha kell, és egy laposabb edénybe vagy tepsibe halmozzuk. Megszórjuk fahéjjal és egy kis cukorral. Egy másik edényben összekeverünk, összemorzsolunk kb. 30 dkg lisztet, 15 dkg cukrot (mi barna cukrot használtunk) és 15 dkg vajat. A gyerekek nagyon fogják élvezni!
Ezt a morzsás állagú „tésztát” halmozzuk rá a gyümölcsökre. Kb. 45 percre a sütőbe vele, amíg aranybarnára pirul a teteje, és kész is a crumble! (Angol nyelvű receptért kattints ide.)
Süti és történelem?
Miközben falatozunk, elmesélhetjük a gyerekeknek, hogy ez az egyszerű recept hogyan született. A britek a második világháború óta készítik a crumble-t. A jegyrendszer és az élelmiszerhiány kényszerítette őket arra, hogy valami olyan egyszerű édességet találjanak ki, amelyhez nem kell sok hozzávaló, mégis finom.
S hogy mi adta az ötletet az elkészítéséhez? Ebben a nagyszerű sorozatban, amely brit óvodások mindennapjaiba enged betekintést, az alábbi epizódban crumble-t készítenek a gyerekek. Naná, hogy nekünk is ki kellett próbálni! 🙂
Mi is gyakran csináljuk! Mondjuk eddig én csináltam de már igazán csinálhatják a gyerekek is! 🙂